miércoles, 27 de mayo de 2020

Esglésies romaniques de Catalunya (Sant Ramon del Pla de Santa Maria)

És una església del Pla de Santa Maria (Alt Camp) sota l'advocació de sant Ramon de Penyafort. Està declarada com a bé cultural d'interès nacional en la categoria de monument històric.
L’edifici pertany estilísticament al romànic tardà, i data de finals del segle XII i principis del XIII.
Contingut
L’edifici va ser construït amb carreus de pedra saulosa de tall isònom, pròpia del país tot aixecant murs massissos. L’arquitectura transmet una austeritat funcional que es tradueix en la simplicitat de les formes i dels elements decoratius.

El temple presenta una planta de creu llatina de nau única, transsepte i absis semicircular orientat a llevant precedit d’un curt tram presbiteral.
Es creu que des dels inicis ja s’alçava un cimbori en el creuer, però aquest va ser totalment refet en època barroca. Pel que fa a la coberta, aquesta és de volta de canó de perfil apuntat en la nau, de volta d’aresta en el transsepte i d’un quart d’esfera a la zona de l’absis.
Les seves dimensions són 10,68 metres de llargària per 7,75m d'ample,; 17,39m per 7,68m en el transsepte i 6,73m per 3,40m en l'absis amb una alçada de 10 metres fins a la cornisa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario