miércoles, 12 de septiembre de 2018

Muntanyes Catalanes (Canigó [II])

Una creu de forja corona el cim, erigida durant la Segona Guerra mundial pels escoltes de l'agrupament de Nostra Dama la Reial de Perpinyà (1923). En les ascensions fetes per grups catalanistes, és molt típic penjar-hi una senyera
Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC.
El Canigó és una muntanya que té un valor simbòlic important per als catalans. És amb la Renaixença, que revalora el català i funda el catalanisme, que passà a ser un dels més importants símbols nacionals. Els monestirs de Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà, al peu de la muntanya, es fundaren molt abans que la Catalunya del Nord passés a formar part de França; el primer alberga la tomba del comte català Guifré II de Cerdanya. El catalanisme situa al comtat de Rosselló l'origen de Catalunya com a nació. Tot açò fa que el Canigó simbolitzi el naixement de la nació i la llengua catalana i aquestes tesis també serveixen per a la reivindicació de la catalanitat de la regió. Sens dubte el fet que calgui creuar una frontera política per arribar-hi remarca per als catalans del sud la pèrdua històrica de les comarques de la Catalunya del Nord.

El Canigó també ha inspirat el cançoner popular, amb cançons que comencen amb els mots "Muntanyes de Canigó, fresques són i regalades". Jacint Verdaguer li va dedicar el poema Canigó, la qual cosa va motivar que la muntanya, vista des de Vernet, aparegués en el bitllet de 500 pessetes que l'any 1971 es va dedicar al poeta.
És un cim accessible i molts s'hi atreveixen, sobretot al 22 de juny, quan moltes persones hi pugen per encendre la Flama del Canigó, una flama que vetllen tota la nit. L'endemà baixen fins a Perpinyà amb la mateixa torxa emprada al cim, per encendre les diverses fogueres de la nit de Sant Joan als Països Catalans. El foc que encendrà la flama del Canigó es manté encès al llarg de l'any dins d'una hornacina a l'interior del Castellet de Perpinyà.


Muntanyes Catalanes (Canigó [I])

El Canigó és una muntanya del Pirineu, situada entre les comarques nord-catalanes del Conflent i el Vallespir, tot i que el cim és íntegrament en el Conflent, entre les comunes de Taurinyà (est) i Vernet (oest). Ha esdevingut símbol de la personalitat catalana de les comarques pirinenques.

El cim, la pica del Canigó o Pic de Balaig, fa 2.784 m. Malgrat la seva altitud moderada, fou considerada la muntanya més alta dels Pirineus a causa del gran i brusc desnivell que la separa de la plana del Rosselló, cosa que la fa més aparent que altres muntanyes més engorjades i situades entre valls ja més altes. La llegenda n'atribueix la primera ascensió al rei Pere el Gran, l'any 1285.

La ministra d'Ecologia, Desenvolupament sostenible i Energia del govern francès, Delphine Batho, va declarar el 13 de juliol del 2012 el Canigó "Gran Paratge de França", amb la seva ortografia original catalana, després d'una campanya que van impulsar alhora el Consell General dels Pirineus Orientals i la Regió del Llenguadoc-Rosselló

Situat a prop de Prada, al límit de Taurinyà i de Vernet, domina tota la plana de la Tet i Perpinyà. És el darrer cim important del Pirineu a l'est. Assoleix els 2.784m malgrat ser a menys de 50 km de la mar, i per això és molt visible des de tot el Rosselló.


El cim del Canigó, termenal dels municipis de Taurinyà i Vernet, és molt a prop dels termenals amb Castell, Fillols i Vallmanya, tots pertanyents a la comarca del Conflent. Per tant, tots ells tenen vessants de la muntanya dins del seu terme comunal. El Canigó es troba enmig d'una serralada de tres cims, amb el Pic Jofre (2.362 m) al nord i el Puig dels Tres Vents (2.731 m) al sud.


Literatura Catalana (Anna Tortajada Orriols)

Nacio en Sabadell, 24 de mayo de 1957. A los veinte años se traslada a Alemania, donde vive durante cuatro años y estudia Filología hispánica.
Trabaja durante muchos años como traductora del alemán al catalán y el castellano de textos técnicos y literarios para diferentes editoriales antes de empezar a publicar sus propios libros. Algunas de estas obras han sido traducidas a diversas lenguas –entre otras el italiano, el japonés, el holandés, el polaco y el portugués. Colabora con diversos medios de comunicación y realiza trabajos editoriales para diferentes empresas.
Desde el año 2000 y durante el curso escolar, realiza una actividad complementaria a la lectura de sus libros, en los centros de enseñanza, institutos, escuelas de adultos y colegios de Cataluña y de Andorra.
También realiza talleres de lectura y escritura en bibliotecas, centros cívicos y educativos.

https://www.escriptors.cat/

Literatura Catalana (Josep Maria Tortajada Estruch)

Nacio en Sabadell, el el 25 de febrer de 1969. El año 1997 se licencia en Ciencias de la Comunicación y empieza a trabajar en la enseñanza secundaria en la especialidad de Ciencias Sociales. El 2009 obtiene el Diploma en Estudios Avanzados en Didáctica de las Ciencias Sociales por la Universidad Autónoma de Barcelona.
Ha colaborado con algunos artículos sobre historia, literatura o didáctica en diversas publicaciones.
Es autor de la novela La Suite de Sofia (2009), finalista del premio Pere Calders de narrativa, y de las novelas para jóvenes lectores Bombons i un veí estrany per no caure en un parany (2013) y Un mètode explosiu per salvar uns crancs i un riu (2015).

https://www.escriptors.cat/



Literatura Catalana (Josep Tort Lavilla)

Nacio en Manresa, en 1957. Licenciado en magisterio por la Universidad Autónoma de Barcelona, también ha hecho cursos de danza contemporánea y comedia del arte en el Instituto del Teatro de Barcelona y de Vic, así como cursos de voz, canto, percusión y técnicas de circo.
Ha hecho un sinfín de cosas desde el siglo pasado: pasacalles, radio, marionetas, grabaciones de cuentos y canciones. Ha contado y cantado y hasta ha explicado como se hace.

https://www.escriptors.cat/

Literatura Catalana (Màrius Torres i Perenya)

Nacio en Lleida, el 30 de agosto de 1910 - Fallece en Sant Quirze Safaja (Barcelona), el 29 de diciembre de 1942. Poeta. A los 25 años contrae la tuberculosis y tiene que pasar el resto de su vida en un sanatorio. Escribe durante el período de la Guerra Civil y la inmediata posguerra, y hay subyacente en sus poemas una simbiosis entre el sufrimiento físico del día a día del poeta y el sufrimento colectivo de la patria vencida. Permanece inédito hasta que su amigo Joan Sales publica en 1947 de manera póstuma, en México, la recopilación Poesies, que influye notablemente en los escritores de los primeros treinta años de la posguerra.
Es considerado por la crítica uno de los poetas catalanes más importantes del siglo XX. Su obra ha sido traducida al castellano y al inglés.

https://www.escriptors.cat/