lunes, 18 de marzo de 2019

Muntanyes de Catalunya (Penyes Altes de Moixeró)

És una muntanya de 2.276 metres a la Serra de Moixeró entre les comarques del Berguedà i la Cerdanya, dins el Parc Natural del Cadí-Moixeró. En aquest cim coincideixen les divisions provincials de Barcelona, Lleida i Girona.
Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC

Muntanyes de Catalunya (Bony Cremat)

És una muntanya que es troba en el terme municipal de la Vall de Boí, a la comarca de l'Alta Ribagorça, i dins del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.El cim, de 2.281 metres, està situat en la riba dreta del Riu de Sant Nicolau, al nord del Planell de Sant Esperit i al Sud del Cap de la Pleta Mala. 

Muntanyes de Catalunya (Cap del Verd)

És una muntanya de 2.282 metres situada a la Serra del Verd, a la confluència de les comarques de l'Alt Urgell, el Berguedà i el Solsonès, en Lleida.És el cim més alt de la Serra del Verd. Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC
Les dues rutes més utilitzades per ascendir-hi són des del Coll de la Mola, o des de la Coma i la Pedra.

Rius de Catalunya (Riera de Navel)

És un afluent per l'esquerra del Cardener que neix al vessant de llevant del Serrat de Runers, al Berguedà i desguassa al Cardener aigües avall de Cardona.
Al llarg del seu curs rep també se la denomina de Rasa de la Font de la Mosquera, Rasa de la Casanova de Foubes i Riera de Montclar.

Rius de Catalunya (Riera de Rajadell)

Neix a l'altiplà de Calaf per la unió de diversos torrents des de les poblacions de la Llavinera fins al castell de Boixadors. Passa encaixat entre els termes d'Aguilar de Segarra i Rajadell, en Barcelona, i arriba al Cardener ja en el terme de Manresa, al paratge anomenat albereda de Can Poc Oli. La seva llargada és d'uns 30 km i s'orienta d'oest a est. Compta amb nombroses fonts i alguns boscos de ribera amb refugis per la fauna silvestre, especialment aus. Un dels seus principals afluents és la riera de Maçana.

El gorg Blau a l'extrem oest del terme municipal de Manresa, és un punt d'accés còmode a l'aigua. El gorg es forma pel salt de la riera sobre una capa de conglomerats d'origen continental, més resistents que la resta de materials de la Formació d'Artés.

Rius de Catalunya (Rasa de Vilanova)

És un torrent afluent per la dreta del Cardener que fa tot el seu curs pel terme municipal de Lladurs (Lleida)tot i que els 681 metres del seu curs transcorren fent de frontera entre els termes municipals de Lladurs (al nord) i Olius (al sud).

Rius de Catalunya (Cardener)

És un riu de Catalunya del Prepirineu. Recull les aigües de les serres del Port del Comte i del Verd, de la Serra de les Comes, del Pedraforca i la Serra d'Ensija. Neix a les Fonts del Cardener, situades al municipi de la Coma i la Pedra, al peu del Port del Comte. Aquestes fonts ja li proporcionen un cabal relativament important. La seva conca de 1.400 km² inclou la meitat oriental del Solsonès, part occidental del Berguedà i algunes zones del Bages i l'Anoia.

En el seu recorregut es troben els embassaments de la Llosa del Cavall (situat els termes municipals de Guixers i Navès) i el de Sant Ponç (situat als termes d'Olius i Clariana de Cardener). Aquest últim ja va ser projectat l'any 1921 i s'hi poden practicar esports aquàtics.Després d'haver recorregut 90 km, finalment desemboca al Llobregat a Castellgalí, 8 km aigües avall de Manresa aportant-li un cabal de 6,5 m³/s. Des de fa uns anys el seu curs s'ha vist reduït en 3 km a causa d'unes filtracions que es van produir al seu pas per la Coromina, cosa que va comportar que se'l desviés mitjançant la construcció d'un túnel.


Rius de Catalunya (Bastareny)

Neix a les fonts del Bastareny o de l'Adou, al Bergueda (Barcelona), on forma un paratge natural de gran bellesa. És afluent de capçalera per la dreta del Llobregat.

Muntanyes de (Bony del Collar)

Es una muntanya de 2.314 metres que es troba al municipi de Farrera (Lleida), a la comarca del Pallars-Sobirà