miércoles, 8 de mayo de 2019

Muntanyes de Catalunya (Punta de la Torroja)

És una muntanya de 1.205 metres situada entre la Sénia (Montsià) i Vall-de-roures (Matarranya), en Tarragona

Muntanyes de Catalunya (Tosseta Rasa)

És una muntanya de 1.217 metres que es troba entre els municipis d'Alfara de Carles a la Baix Ebre i de l'Horta de Sant Joan, a la comarca de la Terra Alta.

Muntanyes de Catalunya (Turó de l'Oriol)

És una muntanya de 1.224 metres que es troba entre els municipis de Seva i de Viladrau, a la comarca d'Osona.

Muntanyes de Catalunya (Puig Cornador [Les Llosses])

El Puig Cornador és una muntanya de 1.229 metres que es troba al municipi de Les Llosses, a la comarca del Ripollès (Girona). Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC

Rius de Catalunya (Seniol)

Curs fluvial de la comarca de la Conca de Barberà.

Rius de Catalunya (Corb)

És un afluent per l'esquerra del Segre que travessa les comarques de la Conca de Barberà, l'Urgell, Pla d'Urgell i el Segrià. El riu neix a una font del municipi de Rauric al peu de la carretera T-224 i segueix en direcció oest cap a Llorac i Vallfogona de Riucorb, on recull les aigües del riu Seniol. Continua cap a Guimerà, Ciutadilla, Nalec, Sant Martí de Maldà, Maldà i Belianes, on canvia de direcció i continua vers al nord; poc després es perd entre les vinyes i les oliveres.

Prop de Bellpuig es retroba l'antic curs del riu, que, a través dels termes de Castellnou de Seana, el Poal, Linyola, Poal, Bellvís i Térmens, arriba fins a Vilanova de la Barca, on desemboca al Segre després d'un recorregut de 57 km.
Algunes fonts afirmen que, després de Belianes, el riu no va cap a Bellpuig, sinó que se separa en dos braços: una direcció a Bellpuig, fet antigament, de forma artificial, pel Duc de Sessa per a poder regar les seves terres, i l'altre, que és el curs natural del riu, i que es dirigeix als pobles de Vilanova de Bellpuig i Golmés, per, poc després, retrobar el curs esmentat anteriorment


Rius de Catalunya (Sió)

És un riu de la depressió central afluent per l'esquerre del Segre, amb un recorregut de 77 km, drena la Ribera de Sió. El seu cabal és molt magre perquè neix en una comarca de la Catalunya seca (la Segarra). Fins que no arriba a la Noguera i entra en zona de regadiu, hi baixa molt poca aigua.
Neix a la font de Gàver, a la Segarra, i passa a la vora de Sant Domí, el Castell de Santa Maria, Gàver, Estaràs, Santa Fe de Segarra, Montfalcó Murallat, les Oluges, Castellnou d'Oluges, Malgrat, la Prenyanosa, Tarroja de Segarra, Sedó, Riber, Hostafrancs, Concabella, Ratera, Golonor, Sisteró, Pelagalls, les Pallargues, Mont-roig de Segarra, Bellver d'Ossó (per on entra a l'Urgell), Ossó de Sió, Peraltes, Castellnou d'Ossó, Puigverd d'Agramunt, Agramunt, (per on entra a la Noguera) Preixens, Pradell de Sió, les Ventoses, Butsènit d'Urgell, Montgai, Flix, la Sentiu de Sió i Sant Jordi de Muller i s'uneix al seu col·lector, aigua amunt de Balaguer.

Antigament, les seves aigües eren utilitzades com a força motriu dels molins de farina a Preixens, a les Ventoses, a Butsènit d'Urgell, a Flix, a la Sentiu de Sió i a Balaguer. De tot aquest patrimoni hidràulic només es conserva el Molí de Butsènit. També està en funcionament el sifó del Sió a Muller.
Actualment es troba en un estat de contaminació greu i han desaparegut totes les espècies fluvials, almenys en els trams mitjà i baix. Hi eren característics el cranc de riu, el musclo de riu, les anguiles i els barbs fins que la indústria es va establir a la ribera del Sió.
A l'alçada d'Agramunt el canal d'Urgell passa per damunt del riu Sió mitjançant un pont de ferro construït al segle XIX.
L'any 2012 es va inaugurar un nou pont sobre el riu Sió, amb estructures metàl·liques modernes, per accedir a la població de Butsènit.