lunes, 4 de noviembre de 2019

Esglésies gòtiques de Catalunya (Sant Esteve de Madremanya)

És una església de Madremanya (Gironès) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'església de Sant Esteve sobresurt ostensiblement del centre de la població de Madremanya situada en un petit monticle. L'edifici és de grans proporcions i té planta d'una única nau molt ampla i absis semicircular d'igual amplada. El tret més rellevant de la construcció ve donat per la seva una doble funció, religiosa i defensiva, que condiciona la seva fesomia, austera i sòbria, conservant alguns dels elements de fortificació.
La capçalera semicircular és la part més antiga i mostra les arcuacions llombardes. Les dues petites capelles laterals (altars dedicats a santa Maria i sant Miquel) són cobertes amb volta apuntada del segle XVI i buidades en el gruix del mur, que abasta els 2 m de gruix. La nau és coberta per una volta de canó reforçada per arcs formers adossats als murs laterals de 3 m de gruix. Als peus trobem un cor (1514), suportat per una volta de creueria, al qual s'hi accedeix per una escala de cargol, encastada al mur de ponent i que arriba fins al nivell de la coberta, avui sobrealçada i convertida en unes golfes.
Un cos afegit al segle XVIII al costat esquerre de l'absis fa de sagristia. El campanar, amb decoració renaixentista, és de torre quadrada i coberta piramidal i data de mitjan segle XVI. Sobre l'absis s'alça una altra torre de guaita que conserva un forn per utilitzar en cas de setge. La façana principal, orientada a O, té una senzilla portada d'arc apuntat defensada per un matacà. Existeix una aiguabeneitera, de pedra nummulítica o de Girona.


No hay comentarios:

Publicar un comentario