martes, 30 de noviembre de 2021

Esglésies romaniques de Catalunya (Església de Santa Eugènia de Nerellà)

És una església romànica del segle xii que es troba a l'entitat de població de Santa Eugènia de Nerellà que pertany al municipi de Bellver de Cerdanya a la comarca de la Cerdanya. Està declarada bé cultural d'interès nacional. Com que Olià i Nas no tenen església, la gent d'aquests pobles depenen de l'església de Santa Eugènia on també hi tenen el seu cementiri. Apareix documentada per primera vegada a l'acta de consagració de la catedral d'Urgell, l'any 839. L'element més destacable del conjunt arquitectònic és el campanar de torre quadrada (segle XI), una construcció única perquè es conserva tal com era originàriament.

La parròquia de Santa Eugènia de Nerellà apareix documentada per primera vegada a l'acta de consagració de la catedral d'Urgell, l'any 839. Durant la baixa edat mitjana va ser una de les parròquies més riques de la zona, cosa que es va traduir en l'edifici romànic que encara es pot veure avui dia.
L'element més destacable del conjunt arquitectònic és el campanar de torre quadrada (segle XI), una construcció única perquè es conserva tal com era a l'origen. Consta de tres cossos i coberta a dues aigües. El cos inferior està adornat amb tres arcuacions llombardes a cada costat, el mitjà té un gran arc de mig punt i el superior una finestra d'arc de mig punt.

L'estructura de l'església respon a una planta d'una sola nau de tres trams, amb presbiteri i capelles. Aquesta església va passar per diversos processos de reforma durant els segles XV i XVIII. Actualment presenta una important inclinació (més d'un metre) que li dóna una personalitat pròpia i li ha valgut el sobrenom de la torre de Pisa de la Cerdanya, malgrat que la de Santa Eugènia és anterior a la italiana.


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario