lunes, 22 de noviembre de 2021

Cineastes Catalans (Albert Viñas Alcoz)

Barcelona, 1979. És un cineasta especialitzat en vídeo i cinema experimental, comissari d'arts visuals, docent i escriptor català, més conegut com Albert Alcoz. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona es doctorà en Teoria, Anàlisi i Documentació Cinematogràfica per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona l'any 2016 amb una tesi doctoral sobre el so i el cinema estructural. El seu treball se centra en la confluència entre les pràctiques fílmiques, les arts visuals i el so. Des de l'any 2005 realitza pel·lícules en formats fílmics com Super-8 o 16mm, algunes d'elles han estat distribuïdes per HAMACA. L’any 2013 inicia, juntament amb Alberto Cabrera Bernal, el projecte Angular, un segell editorial en DVD de cinema experimental internacional.

Alcoz ha format part de diverses plataformes audiovisuals lligades a la producció, l’exhibició i l’anàlisi cinematogràfic com són les webs Venusplutón! i Blogs&Docs, la revista Found Footage Magazine, el Laboratorio Reversible o els cicles de projeccions Amalgama, Cinema Anèmic i CRANC. A més, col·labora regularment amb HAMACA, Xcèntric, LOOP y A*Desk i escriu a diferents publicacions com la secció Cultura del diari La Vanguardia, entre altres. Des de maig de 2006 escriu a la web Visionary Film, sobre cinema d’avantguarda i cinema experimental actual. El seu primer llibre es titula Resonancias fílmicas. El sonido en el cine estructural (1960-1981) (Shangrila, 2017). Ha escrit també, altres llibres com Radicales y libres. 50 películas esenciales del cine experimental (UOC, 2019).

Des de l'any 2005, ha projectat els seus treballs en diversos indrets d'arreu del món, com per exemple a Anthology Film Arcihves de Nova York, la National Gallery de Dublín i a festivals com l'Experimental Film And Video Festival (EXiS) de Seül; també a exhibicions de Mèxic i Argentina o a Espanya (ARTIUM de Vitòria, Festival Punto de Vista de Pamplona, espai CaixaForum de Madrid, etc.).

No hay comentarios:

Publicar un comentario