lunes, 23 de agosto de 2021

Escultors Catalans (Carme Raurich i Saba)

Caldes de Malavella (Girona), 8 de gener de 1920 - Argentina, ¿?. Va ser una escultora caldenca, si bé també escrivia poesia. Durant tot el temps que va viure a Catalunya (va emigrar a Córdoba (Argentina) el 1954 o el 1955), va conviure amb els seus pares i les seves dues germanes, Lluïsa i Isabel. Malgrat viure pròpiament al poble de Caldes, just davant del Balneari Soler i al costat de la Fonda Ribot, la seva família estava molt vinculada amb el món de la pagesia.

Va realitzar estudis d'art i d'escultura a l'Escola d'Arts i Oficis de la Llotja, a Barcelona, on hi ingressà el 1944. Una beca de la Diputació de Girona (n'hi van arribar a concedir quatre de consecutives, més un cinquena per a viatjar a l'estranger (i va triar Argentina)) li va permetre assistir a l'Escola Superior de Belles Arts de Barcelona on va estudiar escultura amb el professor Vicenç Navarro Romero. L'Institut Français també la va distingir amb una beca per a viatjar a França.
L'octubre de 1954 la seva escultura titulada Verge de la Immaculada va ser situada a la capella de la façana de la Casa Febrer, a Vic. La peça va ser elaborada en pedra i era d'un metre d'alçada. Al novembre del mateix any es va col·locar una altra peça seva, una Verge del Rosari, en un dels portals de les muralles de Pals.
Com ja s'ha mencionat, l'any 1954 o 1955 Raurich va marxar a Córdoba (Argentina), acompanyada de la seva mare i les seves germanes degut a les dificultats de viure en plena postguerra, a la recerca de més opcions professionals i més visibilitat com artista. El 1963 es va obrir a La Calera (província de Córdoba, Argentina) un Museu d'Art Municipal on, entre el fons inicial d'obres d'artistes cordobesos, hi havia un cap escultòric de l'escultora catalana. L'any 1973 va dedicar a Sebastià Gasch una fotografia d'una de les seves escultures, una de bronze titulada "Carmen Amaya" L'any 1978 va obtenir la nacionalitat argentina i el 1991, la doble nacionalitat

No hay comentarios:

Publicar un comentario