sábado, 13 de febrero de 2021

Escultors Catalans (Macià Bonafè)

Barcelona, segle XV. Fou un tallista en fusta del gòtic català que va construir bona part dels retaules i cadirams de cor a Catalunya a mitjan segle XV. Durant els anys 1434 a 1436 va treballar al cadirat de Santa Maria del Mar de Barcelona, juntament amb un escultor estranger, Enric de Birbar. A partir de 1430 va començar el cor de l'església de Santa Maria de Manresa, junt amb l'escultor de Tarragona Pere Llagostera, a partir de 1438. Totes dues obres varen ser destruïdes el 1714.

Va realitzar el cor de la Seu de Vic, com també el llegender i la trona. Posteriorment va rebre la comanda per a fer el cor de la catedral de Barcelona on treballarà a partir de 1450. Probablement, tot i no documentat, fou l'autor del cor de l'església del Pi, de Barcelona. Es tracta d'obres amb talles molt treballades, atapeïdes de decoració floral i de complicades reproduccions arquitectòniques.
En el mateix període va treballar al retaule de l'altar major de Santa Maria del Mar, el de la capella dels Freners de la catedral de Barcelona, i el retaule de Sant Agustí per a l'altar major del convent de Sant Agustí Vell encarregat pel gremi dels Blanquers. Aquests dos darrers, avui perduts, contenien taules de Jaume Huguet de les que encara es conserva alguna. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario