martes, 8 de septiembre de 2020

Pintors Catalans (Xavier Oriach i Soler)

Sabadell, 20 de novembre del 1927. És un pintor català. Ha viscut a Sabadell, València, París i Normandia. Va formar part del Grupo Z, entre 1948 i 1950, per traslladar-se després a la capital francesa, on entrà en contacte amb l'escola de París. La tardor de 2013 el Museu d'Art de Sabadell li organitzà una exposició retrospectiva.
En traslladar-se els seus pares a València el 1932, en Xavier romangué al costat del seu oncle, el fotògraf Albert Rifà, a l'estudi del qual s'hi reunia la intel·lectualitat progressista de Sabadell dels primers anys del segle xx.
El 1943 se n'anà a viure a València inscrivint-se l'Escola de Belles Arts. El 1947 formà part de l'avantguarda participant en el "Grup Z". La seva primera exposició individual tingué lloc al Monestir de Sant Cugat del Vallès.
El 1951 Xavier Oriach rebé una beca de l'Institut Francès de València. Viatjà a París on s'instal·là a la Ciutat Universitària. En aquesta ciutat es trobà amb Chillida, Palazuelo, Clavé i d'altres artistes i poetes d'avantguarda.

L'any 1953 va participar en la primera edició del Saló Biennal de Belles Arts que es presentava a la Caixa d'Estalvis de Sabadell. Exposà a la Galerie Breteau, al Salon des réalités nouvelles i al "Salon de Mai". El 1980 s'instal·là a Jouy-sur-Eure (Normandia) on fundà el "Centre d'Art Contemporain" i la "Biennale Européenne de sculpture de Normandie". Va retornar a Sabadell el 1992. L'any 2012 va ser un dels autors, junt amb els pintors sabadellencs Fina Miralles, Alfons Borrell i Agustí Puig i el ceramista Lluís Clapés, d'un plat d'art per al Memorial Àlex Seglers. Es conserva obra de Xavier Oriach al Museu d'Art de Sabadell

No hay comentarios:

Publicar un comentario