jueves, 14 de mayo de 2020

Pintors Catalans (Joaquim Llucia i Olivet)

Vidreres (Girona), 21 de setembre, 1929 - Barcelona, 6 de setembre, 1973 Fou un pintor gironí. Havent estudiat comerç a Figueres de 1944 a 1947, es traslladà a Barcelona, i el 1954 ingressà com a soci al Cercle Artístic de Sant Lluc. El 1955 efectuà el seu primer viatge a París. Tres anys més tard es desplaçà a Brussel·les per veure l'exposició 50 anys de Pintura Moderna; en aquesta mostra l'impressionaren enormement les obres dels abstractes russos i soviètics, especialment l'ucraïnès Malèvitx, tant, que aquesta circumstància marcà un rumb radical en la seva obra, del figurativisme a l'abstracció.

De llavors daten les seves primeres obres en paper d'estany i l'Homenatge a Malèvitx. El 1959 desplaçà el seu interès vers les composicions estructurals. El 1962 s'inicià el Cicle Art d'Avui, del que en fou cofundador; mentre es mantingueren les activitats d'aquest Cercle, exposà profusament a Barcelona i altres punts d'Espanya, així com a Dinamarca i Suècia. Ensems col·laborà amb obres i escrits en l'òrgan de difusió del grup Quaderns Crema. De 1965 a 1968 participà en exposicions col·lectives d'Itàlia i Gran Bretanya.

Després de celebrar-se el mes d'abril una exposició antològica de la seva obra al Cercle Artístic de Sant Lluc i una altra a Sitges pel juliol, va morir. El desembre d'aquell any se celebrà un homenatge al Cercle Artístic de Sant Lluc, on participaren 87 artistes, i una antològica al Palau de la Virreina de Barcelona. També fou fundador del premi internacional de Dibuix Joan Miró i del MAN (Mostra d'Art Nou). El 2015 es va incorporar obra seva a l'exposició temporal Del segon origen. Arts a Catalunya 1950-1977 que va tenir lloc al Museu Nacional d'Art de Catalunya, comissariada per Valentín Roma i Juan José Lahuerta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario