jueves, 2 de abril de 2020

Pintors Catalans (Josep Costa Sobrepera)

Nacio en Palafrugell (Girona), el 30 de juny de 1937. També conegut com en Costa és un pintor autodidacta palafrugellenc que destaca per les seves aquarel·les i pintures a l'oli de paisatges marins. També té apunts i retrats al carbó, pintures al pastel i aquarel·les.
Costa Sobrepera rebé classes nocturnes de l'Escola d'Arts i Oficis i, amb 16 anys, va aconseguir la seva primera feina al taller artesanal del mestre forjador Joan Gich. La primera presència pública de la seva obra va ser el 1955 a la Biblioteca de Palafrugell, impulsada pel seu mestre Lluís Medir Jofra
Continuà exposant les seves obres a la biblioteca i a altres centres de la vila fins al 1958, any que començà a participar en certàmens nacionals i internacionals. Obtingué el segon premi del certamen juvenil d'art organitzat pel Frente de Juventudes de Girona per l'aquarel·la Les voltes de l'hotel Gelpí. El 1958 es va incorporar al servei militar obligatori als campaments de Sant Climent Sescebes inicialment i, més tard, a Figueres, circumstància que aprofità per exposar a la sala municipal de la capital alt-empordanesa.

Durant la dècada del 1960 va ser contractat per diverses empreses com a tècnic i enginyer i durant cinc anys va impartir classes nocturnes a l'Escola d'Arts i Oficis de Palafrugell, substituint al seu mestre. El 1966 es va matricular a l'Escola d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. Tot això va fer que Costa Sobrepera disposés de poc temps per la pintura
Fins a l'any 1971 Josep Costa residí a Barcelona, on instal·là el seu primer estudi i es matriculà com a oïdor en les classes d'anatomia de l'Escola de Belles Arts: allí va conèixer artistes com Martínez Lozano. Va tornar a Palafrugell el 1972 per dedicar-se plenament a la pintura al seu estudi, on també impartia classes de dibuix i pintura. Durant els següents anys exposà la seva obra a algunes galeries d'art d'arreu de Catalunya i Espanya, inclosa la Sala Rovira de Barcelona, i va ser guardonat en diferents concursos, tant nacionals com internacionals. El 1975 exposa a diverses sales i galeries d'art.

Les acaballes de la dècada del 1970 i els anys 1980 van ser l'època de gran producció artística de Costa Sobrepera i de gran avenç en la divulgació de la seva obra, amb la participació en molts certàmens internacionals i una presència significativa per tot Catalunya i l'obertura a l'estat espanyol. La diada de Sant Jordi de 1994 va inaugurar a Pals un estudi-museu per difondre el seu treball

El 1996 va iniciar una nova etapa creativa que el portà a viatjar per països nòrdics i arreu de l'Europa Occidental. Amb aquesta nova etapa l'artista, sense abandonar la seva temàtica habitual, va abandonar momentàniament la pintura a l'oli per dedicar-se a l'aquarel·la, i altres colors com el gris i el verd van prendre protagonisme.
Costa Sobrepera continuà aconseguint premis, sobretot en territori francès, i el reconeixement aconseguit va fer que a començaments del segle XXI diverses institucions s'interessessin per la seva obra i que el 1998 el Diari de Girona obsequiés als seus lectors amb làmines de les seves obres. El seu fons documental es conserva a l'Arxiu Municipal de Palafrugell.

No hay comentarios:

Publicar un comentario