martes, 24 de marzo de 2020

Pintors Catalans (Paquita Bonifàs i Aubareda)

Valls (Tarragona), 1906 – 2000 (Tarragona). Des de ben petita ja sobresortia amb els seus dibuixos. Quan va ser més gran l'arquitecte vallenc Cèsar Martinell va conèixer el seu treball i la va animar a fer els estudis de Belles Arts. Els consells de Martinell van fer efecte i Paquita Bonifàs va pogué anar a Barcelona a estudiar a l'Escola d'arts, Oficis i Belles Arts. El seu trasllat a la ciutat comtal va ser fàcil gràcies a Angelina Aubareda, una tieta seva sense fills, que residia a Sant Cugat. Bonifàs va estar estudiant des de l'any 1926 fins al 1930.
Segurament fou la primera dona de les nostres comarques que va fer els estudis de belles Arts a Barcelona. Mentre estava estudiant realitzar una mostra col·lectiva que es va fer a la seva ciutat al mes de desembre del 1928, en el qual van participar nombrosos pintors com: Ramon Bigas, Anton Badia, Emília Coranty, Bonaventura Cases, Eduard Castells, Pere Català, Aureli Esteve, Maria Freser, Josep Folch, Francesc Galofré Oller, Francesc Galofré Subís, Francesc Guasch Homs, Elvira Homs Ferrés, Jaume Mercadé, Manuel Nogués, A. De Torner, Lluís Pié, Joan Roig, i Anton Borrell. També hi van prendre part els escultors Anselm Nogués, Macià Pallarès, i Francisco Icart, així com l'artesà Francisco Ferrer i l'arquitecte Cèsar Martinell. Un any després, el 1929, va sortir publicat al Diari de Tarragona que les artistes Paquita Bonifàs Aubareda de Valls i Magdalena Folch Solé de Reus aspiraven a una beca de pintura per anar a estudiar a l’estranger. Encara que el concurs per aconseguir la beca va estar molt igualat, els jutges Francesc Galofré i Ignasi Mallol van decidir atorgar-li a Guillem Soler. En finalitzar els seus estudis fa una exposició individual a la Biblioteca Popular de Valls, inaugurada l’1 de novembre de 1931, on mostra els paisatges i dibuixos de la Ciutat Comtal.

Després de l'èxit obtingut, decideix tornar a residir a la seva ciutat i obre una acadèmia al carrer de Baldarich, 41 (actual carrer de la Cort). L'any 1933, l'Escola del Treball (institució que havia estat creada el 1924), arriba a tenir una matrícula tan alta que s’amplien els ensenyaments i es convoquen oposicions públiques. Paquita Bonifàs, amb la seva decidida carta de sol·licitud va obtenir la feina i esdevé la primera professora a l’escola del Treball de Valls. Hi va exercir durant dos cursos (1933-1934/ 1934-1935) L’any 1935 i amb l'ascensió del Front Popular perd la seva plaça de professora de dibuix artístic i el seu lloc és ocupat per un membre del partit. En quedar-se sense feina, Paquita Bonifàs, va continuar amb la seva acadèmia.

Cal destacar, que no es coneix cap altra exposició seva, ni tan sols va participar en les tradicionals exposicions de Nadal de la ciutat. El que sí que consta és que no va deixar de pintar i que la major part de les seves obres les venia a persones procedents de Barcelona.

No hay comentarios:

Publicar un comentario