sábado, 7 de marzo de 2020

Esglésies gòtiques de Catalunya (Catedral de Tarragona)

El títol oficial de la Catedral de Tarragona és el de Santa Església Catedral Basílica Metropolitana i Primada de les Espanyes, i està dedicada a Santa Tecla. El 3 d'abril de 1905 va ser declarada Monument Nacional. És també Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).
La catedral s’aixeca al lloc més elevat de la ciutat, aproximadament en el mateix emplaçament on hi havia hagut un temple romà dedicat a l’emperador August (19 dC) i una gran plaça porticada que l’envoltava, que formaven part del conjunt de construccions de la ciutat de Tàrraco, capital de la Provincia Tarraconense de des de l’any 27 aC. La cristianització de la ciutat es va iniciar en el segle I. Segons una venerable tradició basada en l’epístola de sant Pau als Romans (15,24), l’apòstol hauria visitat Hispània i hauria predicat a Tàrraco. Aquest seria el germen de l’arrelament del cristianisme a la ciutat, que ja estava plenament consolidat l’any 259, en què foren martiritzats a l’amfiteatre el bisbe Fructuós i els seus diaques Auguri i Eulogi.




Al llarg dels segles IV i V l’Església de Tarragona estava ben organitzada. L’any 475 els visigots van ocupar la ciutat i es va iniciar un període esplendorós pel que fa a la vida eclesiàstica. Damunt de les antigues estructures del gran temple d’època imperial s’hauria construït una catedral visigòtica, que hauria pervingut fins a la incursió islàmica, l’any causa de la invasió el bisbe de Tarragona es va veure obligat a abandonar la seva seu.
Durant alguns segles la ciutat restà pràcticament abandonada, fins que al final del segle xi, l’any 1091, el papa Urbà II nomenà el bisbe de Vic, Berenguer Seniofred de Lluçanès, arquebisbe de Tarragona. Llavors es va endegar la restauració de la seu i la repoblació de la ciutat i del Camp de Tarragona. No va ser fins al 1154 que s’hi va instal·lar permanentment un arquebisbe a la ciutat, Bernat Tort, que va fundar el capítol catedralici, constituït per canonges regulars de l’orde de Sant Agustí, els quals aprofitaren les antigues estructures romanes, on van edificar una fortalesa per a defensar-se de les incursions sarraïnes. 


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario