jueves, 10 de octubre de 2019

Pintors Catalans (Pere Espallargues)

Els Molins, prop d'Areny de Noguera, segle XV, era un pintor de retaules gòtic.
Va treballar al taller de Pere Garcia de Benavarri. Va establir el seu taller a Benavarri (Osca). Des d'allà va treballar per a diferents viles de Catalunya i Aragó. Així, al Pallars Sobirà, va realitzar retaules per a dues viles de les valls d’Àneu, Son i Unarre, a més d’un retaule per a Abella de la Conca (Pallars Jussà), i un altre per a Vilac (Val d'Aran). A Enviny, a més, executà un segon retaule destinat a l’ermita de la Mare de Déu del Soler, del qual es conserven dues taules al Museu de Belles Arts de Budapest.

També cal apuntar que el retaule major de l’església d’Enviny és un d’aquells casos que millor il·lustra sobre l’èxode i dispersió del patrimoni artístic pirinenc abans de la guerra civil. El retaule d’Enviny va ser venut el 1909. Es té coneixement que l’adquirí l’escultor i antiquari barceloní Joan Cuyàs, que va adquirir altres obres d’art en territori lleidatà. El 1913 el cos superior del retaule ja formava part de la col·lecció de la Hispanic Society of America, mentre que la part baixa del retaule, per les mateixes dates, degué ingressar a la col·lecció Johnson de Filadèlfia, la qual amb el pas del temps es va incorporar al Philadelphia Museum of Art. Després de molts anys de negociació amb aquestes dues institucions es va aconseguir fer una reproducció, inaugurada el 29 d'agost de 2009.
A la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú es troba una obra de Espallargues, Calvari, donació al museu d'un particular l'Octubre de 2007.
Per últim, el Desembre de 2010 la Diputació de Lleida va adquirir un fragment d'un retaule atribuït a Espallargues, on apareix Sant Roc, en una sala de subhastes de Barcelona. Va pagar 4.000 euros, amb l'objectiu de cedir-ho al Museu de Lleida

No hay comentarios:

Publicar un comentario