lunes, 4 de junio de 2018

Les Muntanyes Catalanes (Pic de Subenuix)

És una muntanya que es troba en límit comarcal entre els termes municipals de la Torre de Cabdella (Pallars Jussà [Lleida]) i d'Espot (Pallars Sobirà), en el límit del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i la seva zona perifèrica. Aquest cim esta inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC
"El nom pot referir-se a l'important pontarró pel qual el camí ral del Portarró travessa el riu de Subenuix (del basc zubi, pont i -uix, referint-se a les diverses parts i zones d'aquesta vall)"
El pic, de 2.950,2 metres, s'alça en el punt d'intersecció de les carenes que delimiten laComa dels Pescadors (NO), la Vall de Subenuix (E) i la zona nord-occidental de la Vall Fosca (S); amb el Coll Sud de Subenuix al sud, la Collada dels Gavatxos a l'oest-sud-oest i el Pic dels Estanyets al sud-sud-oest.
Diverses són les rutes habituals:
- La que des del Refugi Ernest Mallafré ascendeix per la Vall de Subenuix.
- Les altres ataquen el cim des de la Collada dels Gavatxos:
  º Per la Vall Fosca, sortint des de la Portella (per damunt del pantà de Sallente), vorejant els estanys Tort, de Mariolo, Eixerola i de Castieso ascendeixen a la collada.
  º Les variants que sortint des del Refugi d'Estany Llong, ja sigui per la Coma dels Pescadors o per Coma d'Amitges, pujant als Estanys dels Gavatxos i a la collada.


No hay comentarios:

Publicar un comentario