Terrassa, 1934. És ceramista i pintora, però també galerista i gestora cultural. Casada amb el poeta Gabriel Guash. Mercè Mòdol inicia els seus estudis als cursos de pintura de la Difusora Panamericana, una escola per correspondència. Posteriorment assisteix a les classes que imparteix la pintora Maria Teresa Sanromà, i també amb Josep M. Tost. Entre el 1967-1972 estudia ceràmica a l’Escola d’Art de Tarragona; amb Jordi Mercadé aprèn modelatge i emmotllat. L’any 1978 aprèn decoració de porcellana i aplicació d’or i plata al taller Muñoz de Barcelona.
L'any 1963 s'integra al Grup de Tardor, creat a Valls el 1960 per Delmiro Ruiz, Daniel Fàbregas, Francesc Llagostera, Jordi Rius i Joan Vallverdú, fins a la seva dissolució l'any 1971. Aquest mateix any participa en una mostra col·lectiva amb Jaume Solé, Mercè Ciurana i Joan Cunillera. L’any 1971, la Diputació de Tarragona amplia les ensenyances a l’Escola d’Art de Valls, afegeix la de ceràmica i encarrega les classes a Mercè Mòdol. També obté una menció honorifica per la seva tasca pedagògica, atorgada pel jurat internacional de pintura de Granada.
La primera mostra individual la fa el 1988 a la Sala Duna de Valls, on presenta ceràmiques de gran format. El 1989 exposa a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell, ceràmiques de petit i gran format. En treballs posteriors la pintura ha guanyat presència i ha aconseguit una estreta relació entre les peces pictòriques i les ceràmiques, com en les obres que integraven la seva exposició “Sense Disfresa”, presentada al desembre de 1999 a la sala Julià – Espai d’Art, de Valls. A l’abril del 2005, després de quatre anys de no exposar, realitza una mostra individual formada essencialment per natures mortes, que anomena “Natura al pastel sec”, a la Sala Sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallencs. Al mes d’octubre del 2008 es presenta al Palau Alenyà de Montblanc conjuntament amb Isabel Boltà i Josepa Filella, “Tres artistes, Tres comarques, Tres materials”
Mercè Mòdol és una de les fundadores del grup Políedre l’any 1993 a Valls, integrat per artistes amb una trajectòria en el camp de les arts plàstiques. El grup estava format per: Isabel Boltà, esmaltadora; Manel Torres, Rosa Torreblanca, Ignasi Farré Plana i Genar Pascual, pintors; Josep Queralt, pintor i gravador, i Mercè Mòdol. Fan exposicions a Tarragona, Valls, Vilafranca del Penedès, Cambrils, Tortosa. Perpinyà, Calafell, Cambril, Sitges, entre altres poblacions. A l’exposició realitzada al mes de març de 1997 a la Sala Trinitaris de Vilafranca del Penedès, Mercè presenta una instal·lació molt particular. Cal destacar les instal·lacions que ha fet a espais públics amb el nom d’Efímeres, una manera d’apropar l’art a la gent del carrer. Mòndol segueix treballant en un conjunt d’instal·lacions que es caracteritzen pel seu caràcter reivindicatiu. Algunes d’elles són: al mes de juliol del 2002 es presenta a Figuerola del Camp “Cinc artistes amb muntatges”, amb els artistes Carmen Rovira, Gabriel Duch, Rosa Torreblanca, Josep Queralt i Mercè Mòdol. A la Riba, Alt Camp, als mesos de juliol i agost del 2004, presenta una instal·lació integrada per sis columnes de base quadrada amb fotografies de conflictes bèl·lics. Al mes de maig del 2009 fa una de les seves instal·lacions a Alcover. Una de les darreres exposicions del grup es fa a la Sala Sant Roc de Valls.
Conjuntament amb el seu marit, Gabril Guash, munten la Galeria Ars, sala d’exposicions i botiga d’objectes artístics. En aquest mateix espai ella té el seu taller de ceràmica. Aquesta galeria resta oberta cinc temporades, de 1972-1977. Durant aquests anys són molts els artistes que passen per la sala, alguns prou coneguts com a Tàpies, Canogar, Ràfols Casamada, Clavé, etc. També es fan dos homenatges a dos artistes més significatius de la ciutat: Eduard Castells i Jaume Mecadé.
Per últim, el 1993, conjuntament amb l'artista esmaltadora Isabel Boltà, mercè aconsegueix crear l'Associació d'Artesans de l'Alt Camp, que enceta un camí amb una mostra inaugural al Centre català d'Artesania de la Generalitat a Barcelona, el 23 de febrer de 1994. Fan diverses exposicions arreu de Catalunya: una de particularment interessant tant pel seu tema com pel seu arrelament a Valls és “Calçant idees”, celebrada a la Sala Sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallencs al mes de gener del 2010.
Després d’haver observat la trajectòria de l’artista i les seves obres, Mercè Mòdol no es considera artesana o artista; ella és una creadora i el que li és més significatiu és que la seva obra estigui ben feta i comuniqui
No hay comentarios:
Publicar un comentario