sábado, 13 de julio de 2019

Diada de Catalunya 2012 (IV)

La Senyera

És un dels misteris que envolten a la seva creació, tot és fruit d'una llegenda de Guifré "El Pilos", Comte de Barcelona. El relat se situa al segle IX, un moment en el qual no havia nascut l'heràldica ni res semblant als escuts personals. Doncs bé, explica que el comte Guifré, després d'una batalla en la qual havia lluitat valerosament, va demanar a l'emperador Lluís el Pietós "que li Diesse armes que pudiesse traher en l'escut, que portava daurat sense cap divisa, i l'Emperador en sentir aquesta estat en aquella batalla tan valerós que amb moltes nafres que recebiera, fes meravelles en armes, llegóse a ell i mojósele la mà dreta de la sang que li sortia al Comte, i va passar els quatre dits ansí ensangonats damunt de l'escut daurat d'alt avall, haziendo quatre ratlles de sang, i digué, aquestes seran les vostres armes, Comte ".


 Encara que el seu origen és àmpliament discutit. Altres teories apunten el seu origen a les armes de llinatge dels Reis d'Aragó, conegut a l'Edat Mitjana com "signum nostri" o "el senyal real d'Aragó", mentre que altres vinculen l'origen en el Comtat de Barcelona com a escut d'armes dels Comtes de Barcelona. Aquest emblema de pals de gules i or es va usar en segells, estendards, escuts i pendons indistintament, i no és sinó un emblema heràldic fins que, amb el naixement de l'Estat Modern amb els Reis Catolicos, va començar a ser símbol territorial, en ser incorporat al escut nacional.
La veritat és que si fos amb el Regne d'Aragon, això ens portaria a segle XII; quan Peronella d'Aragon es casa amb el Comte de Barcelona: Ramon Berenguer IV.
La primera referència que tenim de la Senyera és també del segle XII, quan en una imatge d'Alfons II, apareix un escut amb les quatre barres.
És clar que sorprenentment hi ha referències al fet que Peronella d'Aragó aportava al matrimoni no les "Cuatre Barres, sinó un escut diferent i que era Ramon Berenguer IV, qui va aportar a la Corona els cuatre barres.

Hi ha historiadors que pensen, en canvi, que les barres poden tenir alguna relació amb l'estreta vinculació entre la casa reial d'Aragó i la Santa Seu. Sancho Ramírez va viatjar a Roma i es va fer vassall del Papa, pagant-li cada any una forta suma i obtenint així la seva protecció moral. Els documents papals d'aquest temps ja portaven cintes grogues i vermelles, i podria ser que aquests colors haguessin passat a l'únic rei espanyol sota la tutela directa de Sant Pere

 En veritat, "els cuatre barres" no pertanyen a cap territori perquè són un emblema personal, i representen a un llinatge de sobirans, la Corona d'Aragon. Les cases reials o nobiliàries havien ensenyes pròpies que podien ser diferents de les que feien servir els territoris sota el seu domini, com en aquest cas. Per posar un exemple: al segle XIV l'ensenya de la casa reial d'Aragó eren els cuatre barres, però la de Barcelona era una creu (que encara està en el seu escut), la d'Aragó la creu d'Alcoraz i cada territori de la corona tenia la seva.

No hay comentarios:

Publicar un comentario