sábado, 13 de julio de 2019

Diada de Catalunya 2012 (II)

Catalunya havia tingut, durant tota la seva llarga història com a nació sobirana, una llengua, una moneda, un exèrcit, unes institucions polítiques i una cultura pròpies i clarament diferenciades de la resta de territoris "veïns". Podem afirmar que el nostre Estat va ser una de les primeres democràcies del món: les Corts Catalanes incorporen representants de les ciutats i viles des de l'any 1283. Però Catalunya va ser finalment assimilada pels castellans i convertida en una altra província espanyola ( "província" és un terme que es va encunyar durant l'Imperi Romà que significa "territori dels vençuts"). L'any 1700 mor sense descendència Carles II "El Hechizado", últim rei de la dinastia dels Àustria a Espanya i la seva successió esdevé un problema de política internacional.
Les forces de Felip de Borbó, representant del centralisme francès i de l'esperit i els interessos aristocràtics i feudals, s'enfronten a les de Carles d'Àustria, representant de l'esperit federalista i descentralitzador, així com de les classes mitjanes i populars amb el que s'estableix un estat centralista.
En 1713, amb el tractat d'Utrecht, Catalunya deixa de rebre el suport de les forces aliades. Les tropes castellano-franceses assetgen Barcelona durant 13 mesos fins al triomf (40.000 castellans i francesos contra 5.300 catalans!), Que arriba l'11 de setembre de el 1714.
El general Villarroel i el seu conseller Rafael Casanovas van dirigir la resistència, però només dues places podrien resistir alguns mesos al lloc: Barcelona i Cardona. Barcelona va resistir durant 13 mesos fins que la superioritat en soldats de l'altre bàndol va acabar amb la derrota de l'11 de setembre de 1714, quan la ciutat va ser assaltada. Amb l'ocupació militar del territori es promulga, el 1716, el Decret de Nova planta, segons el qual quedava eliminada la nació catalana prohibint la seva llengua i abolint les seves institucions (el Consell de Cent, les Corts, la Generalitat i l'exèrcit), els seus constitucions i el seu sistema fiscal i monetari.
El mateix passaria 225 anys després quan l'exèrcit rebel al comandament de Paquito "El Chocolatero" ocupo Catalunya, novament esborro les institucions catalanes i intento elimar el català, per imposar l'idioma de Castella, el castellà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario