martes, 19 de marzo de 2019

Muntanyes de Catalunya (Bony dels Roures)

És un petit cim dins del terme municipal de la Vall de Boí (Lleida), a l'Alta Ribagorça; i dins la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El cim, de 2.085,5 metres, es troba en la intersecció de tres Serrats: el de les Fonts que s'estén cap a l'oest-nord-oest, el del Cinyello que ho fa cap a l'est-nord-est i el dels Roures direcció sud-est. És a més el punt on es troben la septentrional Vall de Llubriqueto, la sud-occidental Vall de la Montanyeta i l'oriental Ribera de Caldes. S'hi accedeix des del Tou de les Olles de la Vall de Llubriqueto i des del pletiu dels Sarrons de la Vall de la Montanyeta.


Muntanyes de Catalunya (Puig Cerverís)

És una muntanya de 2.206,8 metres que es troba entre els municipis de Vilallonga de Ter i de Pardines, a la comarca del Ripollès

Muntanyes de Catalunya (Bony dels Llorers)

És una muntanya de 2.207 metres que es troba entre els municipis de les Valls de Valira, a la comarca de l'Alt Urgell (Lleida) i Andorra.

Rius de Catalunya (Riera de Fonollosa)

O Riera de Fals és un afluent per la banda dreta del riu Cardener. El curs discorre íntegrament dins la comarca del Bages (Barcelona). Té una llargada d'uns 30 km, amb un recorregut de nord-oest a sud-est fins a arribar a Fonollosa; i d'oest a est des d'aquesta població fins a la seva desembocadura al Cardener, dins el terme municipal de Sant Joan de Vilatorrada.

Neix a la Serra de Castelltallat (Sant Mateu de Bages) de la unió de diversos torrents i al llarg del seu recorregut, que és paral·lel i pròxim al de la riera de Rajadell, rep els torrents anomenats de la Vall, del Màrtir, de Cererols i de Perejutge.
Al seu pas per Fonollosa forma uns cingles de fins a 300 metres de fondària que s'allarguen durant uns 10 km.
El cabal és poc important i irregular, ja que la pluviometria de tota la seva conca és al voltant de 600 litres per metre quadrat anuals, amb una secada estival acusada.





Rius de Catalunya (Riera de Coaner)

És un afluent per la dreta del riu Cardener. Rep el nom del poble de Coaner (Barcelona), que pertany al municipi de Sant Mateu de Bages. Neix prop de la Molsosa (Solsonès), a la serra de Castelltallat, i pren un sentit d'oest a est fins a desembocar aigües amunt de Súria, després d'un recorregut d'uns 13 km, pràcticament tots per zones forestals.
Té un cabal escàs i irregular però a l'estiu no arriba a assecar-se gràcies a una certa regulació subterrània. 


Rius de Catalunya (Riera d'Hortons)

Curs fluvial de les comarques del Bages i el Berguedà en Barcelona

Rius de Catalunya (Riera de Salo)

És un curs fluvial del Bages (Barcelona) que neix a la confluència de la Riera de Vallmanya i la Riera de Matamargó i desguassa per la dreta al Cardener a l'alçada de Valls de Torroella.