jueves, 25 de julio de 2019

Esglésies gòtiques de Catalunya (Sant Martí d'Albarells)

És una església al veïnat d'Albarells (Anoia) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'església de Sant Martí d'Albarells, existent ja al segle XI, fou renovada el 1615. Ara no té culte (sols un cop a l'any?), i la parròquia ha passat a Santa Maria del Camí (Veciana). Té una nau i dues capelles laterals; el campanar s'aixeca al costat esquerre i està format per tres cossos poligonals octogonals que acaben amb barana. La llinda de la porta conserva la inscripció: "Domus Dei et Porta Caeli", 1590. El cos superior de la torre del campanar està format per quatre finestres que recorren els seus quatre costats. A la part esquerra se li adossa un antic cementiri i a la dreta el rectorat, actualment en ruïnes


Esglésies gòtiques de Catalunya (Sant Joan de les Torres)

És una església de Pujalt (Anoia) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És un edifici rectangular d'una sola nau, construït tot ell en pedra de bon carreu. Té un airós campanar d'espadanya, amb la sagristia afegida sota seu, la qual cosa obliga a obrir un portal a l'altre extrem. L'edifici actual és fruit de la reedificació que es va fer l'any 1428, aprofitant algun mur de l'església antiga, de la qual es conserva ponent i arrencament de l'arc existent ja el 1329. Adossada al mur de migdia hi ha l'antiga casa dels ermitans, que ara està mig en ruïnes.


Esglésies gòtiques de Catalunya (Sant Joan de la Torre)

És una església amb elements barrocs i gòtics de la Torre de Claramunt (Anoia) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Edifici religiós. Església. Es de planta basilical, de reduïdes dimensions amb capelles laterals i una de més grossa a l'esquerra de l'altar major dedicada al Sant Crist.
Té un cor de reduïdes dimensions. El baptisteri està situat a l'esquerra de la porta d'entrada. Està dedicada a Sant Joan Baptista.


Muntanyes de Catalunya (Puig de les Cols)

O Puig de Cols és una muntanya de 416,8 metres situada entre els municipis de Santa Cristina d'Aro i Sant Feliu de Guíxols, a la comarca del Baix Empordà. Al cim podem trobar-hi un vèrtex geodèsic (referència 308107001).

Muntanyes de Catalunya (Puig Cornador)

És una muntanya de 451 metres que es troba al municipi de Sant Ferriol, a la comarca de la Garrotxa. Al cim podem trobar-hi un vèrtex geodèsic (referència 301087001).

Muntanyes de Catalunya (El Cogulló)

És una muntanya de 474 metres que es troba al municipi de Sallent, a la comarca del Bages. Al cim podem trobar-hi un vèrtex geodèsic (referència 282106001).

Llacs de Catalunya (Estany Eixerola)

És un llac d'origen glacial que es troba a 2.349 m d'altitud, a la capçalera de la vall Fosca, al Pallars Jussà, al nord-est del poble de Cabdella, en el terme municipal de la Torre de Cabdella. Actualment, i per mor de la presa de l'estany contigu de Cubieso, està fusionat amb aquest altre estany.
La seva conca està formada per tota una sèrie de muntanyes i serralades que són contraforts de la serralada que separa el Pallars Jussà de l'Alta Ribagorça, entre les quals cal destacar la Pala de Dellui a l'oest i les Pales de Cubieso al nord. Pertany al grup de vint-i-sis llacs d'origen glacial de la capçalera del Flamisell, interconnectats subterràniament i per superfície entre ells i amb l'Estany Gento com a regulador del sistema. Rep les aigües dels contraforts de la Pala de Dellui i de l'Estany de Castieso. De l'estany d'Eixerola, l'aigua va cap al de Cubieso, ja que estan comunicats, però també cap al de Nariolo.


Llacs de Catalunya (Estany de Dalt)

És un llac d'origen glacial que es troba a 2.628 m. d'altitud, a la capçalera de la vall Fosca, al Pallars Jussà, al nord-oest del poble de Cabdella, en el terme municipal de la Torre de Cabdella.
La seva conca està formada al nord per la carena de Mussoles i del Cap de Reguera. Pertany al grup de llacs d'origen glacial de la capçalera nord-oriental del riu de Riqüerna, a través del barranc de Francí, al voltant del Pic Salado. Rep les aigües de la muntanya, i les aboca a l'Estany de Ribanegra.


Llacs de Catalunya (Estany de Cubieso)

És un llac d'origen glacial que es troba a 2.351 m d'altitud, a la capçalera de la vall Fosca, al Pallars Jussà, al nord-est del poble de Cabdella, en el terme municipal de la Torre de Cabdella. 
La seva conca està formada per tota una sèrie de muntanyes i serralades que són contraforts de la serralada que separa el Pallars Jussà de l'Alta Ribagorça, entre les quals cal destacar la Pala de Dellui a l'oest, les Pales de Cubieso al nord i el Pic de Tort, que ja no és termenal, al sud-est.
Pertany al grup de 26 llacs d'origen glacial de la capçalera del Flamisell, interconnectats subterràniament i per superfície entre ells i amb l'Estany Gento com a regulador del sistema. Rep les aigües dels contraforts de la Pala de Dellui i de l'Estany de Castieso. De l'estany de Cubieso, l'aigua va cap a l'Estany Tort.
És un dels estanys que disposa de presa, que n'ha fet augmentar l'extensió, fins al punt d'absorbir l'Estany d'Eixerola, que era al seu costat de ponent.