jueves, 4 de abril de 2019

Muntanyes de Catalunya (El Coscollet)

O Torre d'Aubenç és una muntanya de 1.610 metres situada entre a l'Alt Urgell, a la serra d'Aubenç.
Aquest cim està inclòs a la Llista dels 100 cims de la FEEC

Muntanyes de Catalunya (Bony dels Escarrerals)

És una muntanya de 1.601 metres que es troba al municipi de les Valls de Valira, a la comarca de l'Alt Urgell.

Muntanyes de Catalunya (Turó Gros)

És una muntanya de 766 metres que es troba al municipi de Sant Celoni, a la comarca del Vallès Oriental.
Al cim podem trobar-hi un vèrtex geodèsic (referència 299113001).

Muntanyes de Catalunya (Turó de la Bandera)

És una muntanya de 1.658 metres que es troba al municipi de Montseny, a la comarca del Vallès Oriental (Barcelona), al costat del Matagalls.

Rius de Catalunya (Riu de Glorieta)

És un afluent de la riba dreta del Francolí. Neix a Mont-ral, a les Muntanyes de Prades, transcorre sec en la major part del tram superior i travessa la vila d'Alcover abans de desembocar al terme municipal d'el Morell, sense sortir gairebé mai de la comarca de l'Alt Camp.

Un dels llocs més concorreguts del riu és el toll anomenat Niu de l'Àliga. Abans dels aiguats del 1994 el salt d'aigua feia el doble d'alçada de l'actual. Aquest toll és a prop d'una antiga central hidroelèctrica (Hidroelèctrica del Glorieta) que entre l'any 1903 i els anys quaranta va abastir de corrent elèctric Alcover i la Selva del Camp.

Al llarg del recorregut del riu s'hi poden trobar els molins Nous, els masos de Mont-ravà, de Tarrés i de Forès, els molins de Capellans, l'ermita de la Mare de Déu del Remei, el mas de Gaspar, el mas de la Cuca, els molins de Piroi, el mas de Simonet, el molí Nou i el mas de Raspall.
El Glorieta travessa les poblacions d'Alcover, el Rourell, Vilallonga del Camp i Mont-ral.


Rius de Catalunya (Brugent)

És un afluent del marge dret del Francolí. Neix a les Muntanyes de Prades. Les seves aigües eren molt aprofitades per a molins de gra i molins paperers.

Rius de Catalunya (Riera de Jafre)

És un curs d'aigua torrencial del Garraf i del Baix Llobregat afluent de la riera de Ribes. Neix al terme municipal de Begues fruit de la confluència de la riera de Carxol i del torrent de la vall Ximosa. Desemboca a la riera de Ribes a Sant Pere de Ribes.

Muntanyes de Catalunya (Tossal de Mirapallars i Urgell)

O, simplement Tossal de Mirapallars, és una muntanya de 1.672 metres que es troba entre els municipis de Vilanova de Meià a la Noguera, i Gavet de la Conca (a l'antic terme de Sant Salvador de Toló i Llimiana al Pallars Jussà.
Aquest cim  inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC.

Rius de Catalunya (Riera de Begues)

Neix a la collada del mateix nom a 400 metres d'altitud. Travessa el poble de Begues on rep per la dreta el Torrent de la Clota. Continua en direcció cap al poble d'Olesa de Bonesvalls fent al mateix temps de divisòria entre els massissos del Garraf i l'Ordal, a mesura que va rebent diversos afluents (torrent de Can Sadurní, de la Maçana, etc.) fins a rebre per la dreta el seu afluent principal a l'alçada del barri de l'Hospital d'Olesa, la riera d'Oleseta. A partir d'aquí ja segueix tot fent meandres entre les muntanyes calcàries fins al terme de Sant Pere de Ribes, on conflueix amb la Riera de Ribes. En fortes pluges pot portar força cabal.