viernes, 22 de marzo de 2019

Muntanyes de Catalunya (Bony del Fener Gran)

És una muntanya de 1.918,8 metres d'altitud del terme municipal de Baix Pallars, a la comarca del Pallars Sobirà. Pertany al territori de l'antic terme de Baén.
És a l'extrem nord del terme i del poble de Baén, gairebé al límit municipal. De fet, el termenal passa, fent un angle per salvar la muntanya, pels seus vessants nord-oest, nord i nord-est. Es troba a ponent de la Punta Barruera i al nord-oest del Bony de Mollet; totes dues muntanyes són, de fet, contraforts del Bony del Fener Gran.


Muntanyes de Catalunya (Bony del Raset)

És una muntanya de 2.008,2 metres del terme municipal de Soriguera, a la comarca del Pallars Sobirà (Lleida). Pertany al territori del terme primigeni de Soriguera.
Està situat a l'extrem nord-est del terme, en un lloc on el terme de Soriguera fa una estreta punxa que s'incrusta entre els termes municipals de Llavorsí, de la comarca del Pallars Sobirà, i Montferrer i Castellbò, de la de l'Alt Urgell. És al sud-oest de Sant Joan de l'Erm vell i de Romadriu, a l'extrem de ponent del Serrat de l'Oratori.
És dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu.


Muntanyes de Catalunya (Puig Estela)

És una muntanya de 2.013 metres que es troba entre els municipis d'Ogassa i Pardines, a la comarca del Ripollès (Girona). Pertany a la Serra Cavallera, separada de la Serra de Conivella per la Portella d'Ogassa.
Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC

Muntanyes de Catalunya (Bony del Peçó)

És una muntanya de 2.025,9 metres d'altitud del terme municipal de Soriguera, a la comarca del Pallars Sobirà (Lleida). Pertany al territori del terme primigeni de Soriguera.
Està situat en el sector nord del terme municipal, al nord de Soriguera i de Llagunes, al nord-est de Vilamur. És al sud-oest de la Torreta de l'Orri.

Rius de Catalunya (Riera de Veciana)

Curs fluvial de la comarca de l’Anoia.

Rius de Catalunya (Riera Gran)

És un corrent fluvial de l'Anoia que neix a l'altiplà de Calaf i desemboca a la riera de Veciana.

Rius de Catalunya (Riu de Bitlles)

És un torrent situat al nord de la comarca de l'Alt Penedès. El torrent estava ja documentat al segle X com a rivus de Birlas o Berilas, d'origen incert.
Té el seu naixement en diversos rierols als congosts de Rofes i de Mediona, per formar la riera de Mediona. Passat Sant Quintí, pren el nom de riu de Bitlles i per poblacions com Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit (Terrassola del Penedès i Lavit). Les aigües desemboquen al Riu Anoia prop de Sant Sadurní d'Anoia