martes, 13 de agosto de 2019

Esglésies gòtiques de Catalunya (Santa Margarida de Meja)

És una església del municipi de Sant Mateu de Bages (Bages) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És un edifici religiós, una capella construïda al costat d'un camí, dalt d'un petit turó. És un edifici d'època gòtica però que conserva elements de tradició romànica. Presenta una gran nau rectangular sense absis i amb finestra de creu als peus de la nau. L'entrada principal va ser tapada per la construcció d'un cos adossat i se'n obrí una de lateral amb un gran arc. Té campanar d'espadanya doble. Els carreus presenten un bon estat. Davant seu hi ha un petit paller obert a una amplia era.


Esglésies gòtiques de Catalunya (Santa Magdalena de Còdol-Rodon)

És una església del municipi d'Aguilar de Segarra (Bages) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És un edifici gòtic arcaic d'una sola nau rectangular, sense absis. Als peus de l'església hi ha un magnífic portal amb un arc apuntat que descansa sobre dues impostes i columnes, i capitells ornats amb motius florals. Les dovelles, de bons carreus, estan emmarcades, en tot el seu perímetre, per un guardapols que tanquen les impostes decorades també amb elements vegetals, com els capitells.


Esglésies gòtiques de Catalunya (Santa Creu del Mujal)

És una església del municipi de Navars (Bages) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És una església d'una sola nau amb la façana principal orientada a ponent. La porta d'arc de mig punt i amb arquivoltes en degradació és a la façana de ponent. L'església fou ampliada a mitjan segle XIX amb l'engrandiment de la nau i la construcció del campanar a ponent. La primera església del Mujal era segurament d'origen romànic, malgrat que les restes no permetin confirmar-ho. El campanar és una construcció de l'any 1854

Esglésies gòtiques de Catalunya (Sant Valentí de les Brucardes)

És una església del municipi de Sant Fruitós de Bages (Bages) protegida com a bé cultural d'interès local. És una església d'una sola nau amb absis semicircular a llevant, amb coberta de volta de quart d'esfera. La coberta avui desapareguda, devia ser a dues aigües. Primitivament era coberta amb un emigat de fusta, aguantat per arcs diafragmàtics. La façana principal és orientada a ponent, no presenta ornamentació i està coronada per una espadanya. El portal d'accés és format per una arcada de mig punt amb grans dovelles. Aquesta porta probablement és fruit d'una reforma de finals de segle XV o inicis del XVI.

A l'interior es conserva un arc de mig punt que fa de separació entre l'absis i la nau. Només hi ha una finestra amb una volta interior peraltada. El parament és de pedra amb carreus força regulars, quadrats i rectangulars disposats en filades ordenades, units amb morter de calç. A l'interior hi ha restes d'arrebossat de calç i es creu que hi podien haver hagut pintures.


Muntanyes de Catalunya (Rocamaura)

És una muntanya de 225,4 msnm al municipi de Torroella de Montgrí, a la comarca del Baix Empordà. Al cim hi ha un vèrtex geodèsic (referència 314094001 de l'ICC). El seu cim és coronat per antenes de radiocomunicació/ (repetidors) i per una càmera de TV3.

Muntanyes de Catalunya (Puig Nau)

És una muntanya de 227 metres que es troba al municipi de Tossa de Mar, a la comarca de la Selva.

Muntanyes de Catalunya (Puig d'en Malaret)

És una muntanya de 228,6 metres que es troba al municipi de Begur, a la comarca del Baix Empordà.

Muntanyes de Catalunya (Mont Cal)

És una muntanya de 233 metres que es troba al municipi de Begur, a la comarca del Baix Empordà.

Llacs de Catalunya (Estany de Sant Maurici)

És un llac pirinenc situat al terme del municipi d'Espot, dins del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Té una superfície de 0,215 km2, que equival a 21,5 hectàrees. Fa uns 1.100 metres de llarg per uns 200 d'ample, amb un volum d'aigua d'uns 2,6 Hm³, gràcies a la petita presa de Sant Maurici construïda per augmentar la seva capacitat
És situat a 1.900 m d'altitud, davant de la majestuosa muntanya dels Encantats (2.748 m) i al fons d'un circ d'origen glacial. Rep les aigües dels rius i torrents de Ratera, del Portarró i de Subenuix, mentre que el seu emissari, el riu Escrita, drena la vall d'Espot fins a la Noguera Pallaresa. L'estany és el més conegut i important de la vall.
Prop de l'estany, envoltat de boscos de pi negre i d'un bell paisatge de muntanya, hi ha l'ermita de Sant Maurici (1 841 m; bastida modernament sobre una construcció més antiga), un refugi militar (abandonat). Amb l'ampliació produïda per la presa de Sant Maurici, esdevé un embassament amb una central hidroelèctrica a la riba SE


Llacs de Catalunya (Estany de la Cabana)

És un estany al terme del municipi d'Espot, dins del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Està situat a 2.377 m d'altitud, a la Vall de Peguera. Desguassa, per un torrent, directament al riu de Peguera, però una petita presa deriva les aigües a l'estany Tort de Peguera.

Llacs de Catalunya (Estany dels Barbs)

És un estany pirinenc del terme municipal d'Espot, al Pallars Sobirà, dins del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Està situat a 2.376 m d'altitud i té una superfície de 2,52 ha, a uns 15 m de desnivell per sobre de l'estany Gran d'Amitges i al costat de l'estany de la Munyidera.