sábado, 26 de enero de 2019

Muntanyes de Catalunya (Puig de la Canal del Cristall)

És una muntanya de 2.583 metres que es troba entre els municipis de Josa i Tuixén, a la comarca de l'Alt Urgell i de Montellà i Martinet, a la comarca de la Cerdanya (Lleida).

Muntanyes de Catalunya (Pic de Fenerui)

O Pic Roi, és una muntanya que és al límit dels termes municipals de la Vall de Boí i de Vilaller, a l'Alta Ribagorça; situada en el límit del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i la seva zona perifèrica, en la provincia de Lleida. El nom de "roi" li ve pel color de les seves vessants vermelloses, riques en ferro.
El pic, de 2.584,9 metres, es troba en el punt d'intersecció de les carenes que delimiten l'occidental Vall de Barravés, l'oriental Vall de Llubriqueto i la meridional Vall de la Montanyeta. Està situat a l'est del Coll de Senet, al sud del Pic d'Estany Roi i l'oest-nord-oest dels Bonys de la Cova. La ruta normal surt des del Pla de la Cabana, via la Pleta del Pi, Barranc d'Estany Roi i Bonys de la Cova

Muntanyes de Catalunya (Balandrau)

És una muntanya de 2.585 metres situada a la serra que separa les valls de Ribes i Camprodon, entre els municipis de Queralbs i Vilallonga de Ter al Ripollès (Girona). Al cim hi ha un vèrtex geodèsic (referència 290079001 de l'Institut Cartogràfic de Catalunya). Una de les possibles rutes parteix des del Refugi de Coma de Vaca, pel nord , i pel sud , des de la Collada de Fontlletera. Te unes amplies vistes de les Muntanyes de Núria i la Serra Cavallera.
Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC

Muntanyes de Catalunya (Pic de Costa Cabirolera)

És un cim de la Serra del Cadí, al Prepirineu català. És el cim més alt del Berguedà i de la província de Barcelona amb 2.604 metres d'altitud. Al cim hi ha un vèrtex geodèsic. El Pic de Costa Cabirolera fa de límit administratiu. És el límit municipal entre els municipis de Josa i Tuixén (Alt Urgell); Bagà (el Berguedà) i Montellà i Martinet (Baixa Cerdanya); també és el límit comarcal entre l'Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya; el límit provincial entre Barcelona i Lleida i el límit regional entre la Catalunya Central i l'Alt Pirineu i Aran.

Rius de Catalunya (Güell)

És un riu del Gironès, afluent del Ter pel marge dret. Neix en el municipi d'Aiguaviva amb la confluència del Torrent de Can Garrofa i del Rec de Can Gibert. Passa pel municipi de Vilablareix, prop del nucli del Perelló, per després endinsar-se dins la ciutat de Girona per la seva part occidental on rep el riu Masrocs per l'esquerra. Antigament desembocava a l'Onyar, al nord-est del Parc de la Devesa però actualment desguassa les seves aigües directament al riu Ter, al sud-oest del mateix parc.

Rius de Catalunya (Riera d'Osor)

És un riu de Catalunya d'orientació oest-est, afluent del Ter pel seu marge dret. En el seu naixement, a la cara nord del turó de la Guàrdia, pren el nom de riera del Molí Roquer i quan s'uneix amb la riera de Sant Hilari adopta el seu nom definitiu de riera d'Osor. Malgrat que neix al municipi d'Espinelves bàsicament transcorre pels municipis de Sant Hilari Sacalm, Osor i Anglès per acabar desembocant en el Ter, just a mig camí entre Anglès i la Cellera de Ter. Hidrogràficament destaca per ser el curs fluvial més cabalós dels que neixen a les Guilleries.

Rius de Catalunya (Meder)

És un subafluent del riu Ter. Desemboca al riu Gurri. Neix al municipi de Santa Eulàlia de Riuprimer, antigament coneguda amb el nom de Santa Eulàlia de Merder. La seva conca inclou els municipis de Santa Eulàlia de Riuprimer, Muntanyola, Sant Bartomeu del Grau, Gurb i Vic.
Passat Santa Eulàlia, el Mèder rep al seu marge dret la riera de Muntanyola. Quatre quilòmetres riu avall, passa pel barri de Guixa. Havent passat la Guixa, rep al seu marge esquerre la riera de Sant Joan del Galí. Al cap d'un parell de quilòmetres arriba a Vic on ha estat aprofitat durant molts anys per la indústria tèxtil: això feia que el riu fos una claveguera i reforçava la idea que el riu era un merder. Als afores de Vic desemboca al riu Gurri, del qual és l'afluent més important.


Rius de Catalunya (Gurri)

És un afluent del riu Ter. És un afluent per la dreta d'aquest. Neix a Seva, a tocar del límit provincial de Barcelona i Girona, als vessants del Matagalls, i baixa cap a la plana de Vic, on travessa els termes municipals de Taradell, Malla, i Vic, on rep el seu afluent més important, el Mèder. Segueix el seu curs travessant el terme de Gurb, i aboca les aigües a Roda de Ter.
El seu nom podria ser originari del mot íber "gorri", vermell, ates el color vermellós que tenen les seves aigües en bona part del traçat.

Destaquen al seu curs alt les runes del molí del Sors, i el pont del Sors , també conegut com "Pont d'en Gatus", per haver estat durant molt temps l'allotjament d'un rodamon que sempre anava envoltat de gats. A l'alçada de Vic es troba un altre pont destacable, el del Bruguer.