lunes, 25 de noviembre de 2019

Pintors Catalans (Llorenç Brunet i Forroll)

Badalona, 14 de setembre de 1872 - Barcelona, 12 d'octubre de 1939. Va ésser un dibuixant i aquarel·lista català. Des de la seva infància va demostrar interès pel dibuix i la pintura. En els primers anys de la seva vida va conèixer al pintor Antoni Caba, exdirector de l'Escola Superior de Belles Arts de la Llotja de Barcelona, que va prometre als seus pares que Llorenç gaudiria de la seva protecció per poder cursar estudis artístics.
Efectivament, anys més tard, va estudiar a la Llotja, on va tenir com a mestres a Caba, Claudi Lorenzale i Eusebi Planas, a més de sentir admiració per Claudi Castelucho. Als 15 anys va guanyar premis a diversos concursos, però sobretot als 20 anys un d'extraordinari de composició i temàtica històrica entre els molts deixebles de Lorenzale, que va resultar en un llenç de grans dimensions anomenat El lliurament de les claus d'Orà al Cardenal Cisneros, premiat a la ciutat d'Alger i posteriorment cedit a l'Ajuntament de Badalona, posteriorment dipositat al Museu de Badalona, on es conserva.

Com a aquarel·lista participà en les exposicions celebrades a Barcelona els anys 1911, 1918, 1919 i 1921, i com a dibuixant cultivà els ex-libris, la caricatura i el cartell.
Col·laborà a L'Esquella de la Torratxa, La Campana de Gràcia i El Diluvio Ilustrado, signant els seus dibuixos com a Bru-Net. D'entre les seves obres il·lustrades, cal destacar-ne l'Àlbum de testes de la terra, recopilació de tipus de diverses comarques catalanes.També fou conegut com a col·leccionista d'obres d'art i antiguitats catalanes, reunides en el que ell anomenà Cau Brunet, una propietat que tenia a la Conreria (Tiana) i que va decidir convertir en un museu el 1914 sol·licitant l'adhesió de l'Ajuntament de Badalona, que va secundar-lo, i l'alcalde Josep Casas va agrair-li la seva tasca el 16 d'octubre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario