jueves, 23 de mayo de 2019

Llacs de Catalunya (Olla del Rei)

La zona humida del Campus del Baix Llobregat o Olla del Rei és una zona humida creada l'any 1998 al costat d'aquest campus de la UPC, format per diverses facultats i centres de recerca. Es tracta d'un conjunt de canals i llacunes interconnectats, envoltats per una zona enjardinada que és utilitzada sobretot pels alumnes del Campus com a espai de lleure. El sistema rep les aigües a través d'alguns canals de reg i la circulació està controlada a través de diversos mecanismes reguladors (interceptors, sobreeixidors, etc.). L'espai ha evolucionat molt favorablement des de la seva creació, fins al punt d'allotjar interessants espècies d'aus.

Pel que fa a la vegetació, s'ha desenvolupat un canyissar i un cinturó gairebé continu de bogues, afavorint espais relativament tranquils i discrets per a la fauna. S'ha inventariat 6 espècies d'hidròfits, entre els quals destaquen diverses espècies del gènere Chara. A l'entorn més immediat de les llacunes predominen les zones enjardinades, amb gespa i alguns arbres plantats (àlbers, pins, etc.), però hi ha també diversos sectors formats per prats humits i jonqueres, que podrien millorar amb els anys si s'evita el trepig i es mantenen les aigües al nivell adequat.
La fauna és l'element natural més remarcable de l'espai. A més de les espècies habituals d'aquest tipus d'ambients (cabussets, ànec collverd, polles d'aigua, fotja, etc.), s'ha observat espècies com agró roig, martinet ros, polla blava, xibec, morell de cap roig, martinet blanc, etc. S'ha constatat també la nidificació de diverses espècies.

Els darrers anys han tingut lloc alguns episodis de contaminació de les aigües, que han afectat negativament la vegetació (mort de bogues i canyissos). També s'observen alguns residus (runes, etc.) a alguns punts. L'alta freqüentació és un altre factor d'impacte, tot i que, en contrapartida, la localització d'aquest espai el fa molt apte per a l'educació ambiental i la realització d'iniciatives experimentals de gestió de zones humides. L'espai disposa d'un itinerari senyalitzat.


No hay comentarios:

Publicar un comentario