viernes, 20 de noviembre de 2020

Pintors Catalans (Visitació Ubach de Osés)

O Maria de la Visitació Ubach Pérez. Madrid, 1850- La Garriga (Barcelona), 1925. Va ser deixebla de Francesc Miralles i Galaup a París i es va especialitzar en quadres de flors, figures femenines, al·legories i escenes de l'alta burgesia catalana. Moltes de les seves obres s'han fet passar com obres del seu mestre, de manera que, avui per avui, és difícil identificar-les
Va estudiar amb el pintor Francesc Miralles i va exposar diverses vegades a la Sala Parés. La primera d'elles que es té constància és la XIIa Exposició Extraordinària de Belles Arts de gener de 1895, mostra en la qual va participar també els anys 1897, 1898 i 1900. A l'exposició del 1897, que estava integrada exclusivament per dones, hi va presentar tres quadres, segons va informar el setmanari Crónica teatral y artística, que en va elogiar el talent.

Des de 1896 va participar a les exposicions de Belles Arts de Barcelona que organitzava l'Ajuntament de la ciutat al Palau de Belles Arts. En aquesta tercera mostra va presentar tres olis i en la quarta (1898) un retrat de la família de Lluís XVI. L'any 1897 va prendre part de la Exposición Nacional de Bellas Artes de Madrid amb quatre olis, obtenint una menció honorífica, i de nou ho va fer a la del 1899.
Junt amb Lluïsa Vidal, Antònia Farreras, Pepita Teixidor i M. Lluïsa Güell, va formar part del grup de dones que van lluitar per aconseguir exposar les seves obres a les sales que, fins aleshores, estaven reservades només per als artistes. Així, la seva obra es va reproduir a la revista Feminal i va participar en totes les exposicions femenines que es van fer a la Sala Parés entre 1896 i 1900.

També va ser l'única dona que va constar entre els artistes col·laboradors de la revista barcelonina Álbum Salón entre 1898 i 1900, per bé que en realitat no se'n van publicar més que quatre il·lustracions. En el parque, il·lustració de Álbum Salón, Revista Ibero-Americana de Literatura y Arte (núm. 2, 28 de novembre de 1897).
Jove asseguda, oli sobre fusta. Col·lecció privada És considerada, al costat de Pepita Teixidor i Emília Coranty, una de les millors pintores de flors de Catalunya

No hay comentarios:

Publicar un comentario