sábado, 2 de mayo de 2020

Esglésies gòtiques de Catalunya (Sant Fèlix de Sabadell)

És l'església arxiprestal de Sabadell. Es troba al centre de la ciutat, davant de la plaça de Sant Roc i al costat de l'Ajuntament, i és just al mateix indret on, al segle XV, hi havia hagut la capella de Sant Salvador d'Arraona. Durant el segle XX, la capella es va enderrocar i se'n va erigir una de més gran, on es poguessin traslladar els altars de la capella de Sant Feliu d'Arraona
L'actual església és d'estil gòtic acadèmic. Està formada per tres naus. La nau central mesura 11 metres i les laterals 4,5 metres. S'ha conservat l'absis gòtic de l'any 1420, amb el seu finestral apuntat, la sagristia del 1578, amb les seves obertures i l'enreixat de l'època i el campanar barroc del 1724, de base octogonal, format per tres cossos de pedra un de terra cuita.

El campanar barroc de l'església, és de planta octogonal a partir de la base. Està situat en un dels angles de la façana. Té quatre cossos; els tres primers obrats en pedra, amb un ull de bou al segon i amb fornícules el tercer. El quart és pujat en obra de terra cuita. És acabat amb un pis protegit amb barana alçada amb obra construïda a propòsit, d'una alçària d'1,6 metres. A dalt de la solera s'aixeca la torre de ferro, del 1856, amb les campanes de les hores i dels quarts, i l'àngel que assenyala d'on ve el vent. A les fornícules del tercer pis hi havia unes escultures de P. Moixí, avui desaparegudes. A la part de migdia, hi ha una làpida amb la data d'inici de les obres. Al passadís central hi ha enterrat l'escriptor i eclesiàstic Fèlix Sardà i Salvany (Sabadell, 1841 - 1916).

No hay comentarios:

Publicar un comentario