martes, 7 de abril de 2020

Pintors Catalans (Tomàs Diví i Beyras)

Girona, 1904 - Châteaudun (Francia), 1971. Fou un pintor català exiliat a França. Els seus pares eren artistes: Josep Diví, professor a l'Escola de Belles Arts de Barcelona, i Dolors Beyras, pintora de teles. Ell va entrar a l'Escola a Barcelona als 13 anys i va aconseguir el seu diploma sense gaire esforç, demostrant grans dots per la línia, la forma i el color. Va començar a viure professionalment de la pintura fins a 1936, quan esclatà la Guerra Civil espanyola i fou mobilitzat a l'exèrcit republicà com a cartògraf de cavalleria.
El 1939 va acabar la guerra i va haver d'emprendre el camí de l'exili cap a França. El 1940 es va establir a Châteaudun, al departament d'Eure i Loir, i es va casar amb Germaine Crépeau. Allà va instal·lar el seu taller i va produir la part més interessant de la seva obra. El 1968 va caure malalt però va continuar pintant fins a la seva mort, tres anys més tard.
Va establir uns lligams molt forts amb la seva vila d'adopció. A la seva mort, la vídua va fer donació de 21 quadres perquè fossin repartits per les escoles de la població. De fet, una d'elles s'anomena Col·legi Tomàs Diví, en honor seu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario