viernes, 27 de marzo de 2020

Pintors Catalans (Miquel Cabanas i Alibau)

Barcelona, 10 de setembre de 1916 - Sant Cugat del Vallès, 13 de maig de 1995. Fou un pintor, dibuixant i escriptor català. Va néixer a Sants, però a l'edat de sis anys la família es trasllada a Sant Cugat del Vallès. Als tretze anys, el 1929, entra d'aprenent al taller de pintura d'Antoni Petit Marsal. Assisteix entre el 1930 i el 1933, a l'Escola de Mestres Pintors de Barcelona obtenint cada any el Primer Premi de Decoració. Així mateix, guanya un concurs de cartells contra accidents, organitzat per la mateixa escola i, el 1934, resulta guanyador del concurs de cartells Fira i Festes de Sant Cugat.

Del 1934 al 1936 es forma a l'Acadèmia Baixas i a l'Escola de la Llotja de Barcelona, fins a l'esclat de la Guerra Civil. Lluita al costat de la República al front de Madrid fins que el 1939 s'exilia a França i fou internat en els camps de refugiats de Sant Cebrià de Rosselló.
El 1942, entra d'oficial al taller de cartells i decoració de Joan Queralt Oliva, a Barcelona, i l'any següent s'estableix com a pintor decorador a Sant Cugat del Vallès. Col·labora en la fundació de l'agrupació Estudi d'Art, de la qual fou sots-president fins a la seva fusió amb Amics de Sant Cugat. A partir del 1970 i durant molts anys exerceix de professor de pintura a l'Escola Municipal de Belles Arts de Sant Cugat i més endavant mestre de taller i tècnic en procediments pictòrics a l'Escola Internacional de Pintura Mural Miquel Farré, també a Sant Cugat, fins a la seva dissolució.

L'any 1974 va sofrir una embòlia cerebral veient-se obligat a partir d'aleshores a fer una vida diària amb múltiples limitacions i forçat a necessitar, ja per sempre, l'ajuda dels altres. A partir d'aquest fet va haver de deixar la feina de pintor de parets però va poder continuar pintant quadres i escrivint versos sense els lligams de les obligacions quotidianes de la feina.
En la seva pintura emprà la naturalesa com a font constant d'inspiració, defugint els estils rebuscats, i se serví de tècniques a l'oli, vernissos i pigments mixtos. En els seus dibuixos utilitzà tintes xineses, aiguades, llapis de plom, carbó i pastel. Com a escriptor, és autor de diverses obres poètiques recollides a El llibre blau. Passaport a l'eternitat l'any de la seva mort. El seu germà, Francesc Cabanas i Alibau també era pintor i dramaturg. El seu fill Frederic Cabanas i Castells també és pintor. Ignasi Cabanas, familiar seu, dirigeix la Sala Rusiñol de Sant Cugat del Vallès

No hay comentarios:

Publicar un comentario