sábado, 7 de marzo de 2020

Pintors Catalans (Evarist Basiana i Arbiell)

Tàrrega (Lleida), 13 abril 1893 - Manresa, 22 octubre 1967. Fou un dibuixant i pintor català. Precursor a Manresa dels nous estils de l'impressionisme, el cubisme i el simbolisme. L'any 1906 va entrar com a aprenent al taller del pintor Morell, amb qui va col·laborar en l'elaboració de treballs de pintura decorativa i daurats de l'altar del Santíssim del Monestir de Montserrat.

L'any 1912 es traslladà a Barcelona, on estudià dibuix artístic a l'Escola d'Arts i Oficis i Belles Arts, obtenint la qualificació d'excel·lent. Durant els anys següents amplià els seus estudis a Llotja, el Niu Artístic, l'Acadèmia Arts i l'escola de Francesc Galí, a més de rebre classes particulars d'Antoni Gelabert i Calvo Verdonces. L'artista romangué a Barcelona fins a l'any 1922, tot freqüentant els Quatre Gats i aprofitant per fer almenys dues estades a París, on s'imbuí de l'idealisme de Hegel, de Nietzsche, d'idees naturistes, de la teoria de l'evolució i sobretot, de les incisives incursions al cubisme de Picasso i Braque. El 1923 es va establir a Manresa i va guanyar la plaça de professor de dibuix a l'Escola d'Arts i Oficis de la ciutat.

El 1927 inicià la seva carrera expositiva, tot presentant trenta-tres obres a les Galeries Dalmau, que tingué una recepció positiva per part de la crítica. Posteriorment també exposà al Saló de Primavera de Barcelona (1932), a la mostra d'artistes manresans celebrada a la Galeria Catalònia (1934), la "Penya d'Art" de Manresa (1934) o el Salo dels independents de Barcelona (1936), entre d'altres.
Professor a l'Escola d'Arts i Oficis de Manresa fins a l'any 1939, va viure gran part de la seva vida a Manresa, on va pintar paisatges, bodegons i també són coneguts els seus dibuixos de figures. En aquesta mateixa època, Basiana va ser no solament professor si no també tutor particular de la pintora catalana Carmen Selves influint a la seva percepció racional del color. L'any 1966 el Cercle Artístic de Manresa li féu una exposició homenatge.

No hay comentarios:

Publicar un comentario