martes, 29 de octubre de 2019

Esglésies gòtiques de Catalunya (Església parroquial de Santa Maria)

És un edifici del municipi de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es tracta d'una església d'una sola nau amb presbiteri poligonal i capelles obertes entre els contraforts, de planta rectangular les de la capçalera, quadrades la resta. La volta de creueria s'estructura en tres trams. Pel que fa a les obertures, cal indicar lo poc visibles que són de l'exterior. L'edifici està completament integrat en l'espai urbà i les cases del poble van bastir-se a tocar del presbiteri. A les capelles obertes a la façana sud es realitzaren reformes tardanament

Al seu interior es conserva el retaule de Sant Llorenç, gòtic, realitzat per Jordi de Déu. Capella lateral hi ha un retaule de Sant Llorenç del segle XIV d'estil gòtic i atribuït a Jordi de Déu.
La portada d'accés a l'església originària s'obre a la façana nord atès que el mur sud s'integra en el recinte emmurallat. És esbocinada i l'arc superior apuntat. Els capitells col·locats a la part alta dels brancals mostren una decoració de tipus vegetal. Sobre la llinda va ser instal·lada una imatge de Santa Coloma que possiblement procedeix de l'antic retaule major. De pedra negra de 1m 30cm (aproximadament) d'alçada.
La torre campanar adossada al darrer tram de la nau va iniciar-se a finals del segle XVI i no s'acabà fins al segle XVII. El material constructiu emprat a la totalitat de l'edifici és la pedra. Tallada regularment apareix col·locada en el mur a la manera "isodoma"
La imatge de Santa Coloma és a sobre la llinda de la portada, dins d'espai que forma l'ogiva de l'arc. Està resolta amb gran naturalisme, sobretot en la indumentària de plecs complexos. Amb la mà esquerre sosté el llibre i amb la dreta aguantava la palma, avui desapareguda. La Santa porta corona i el cabell recollit amb dues trenes que reposen sobre la capa. El mateix bloc de pedra en el que s'esculpí la figura, presenta un podi, d'estructura octogonal, decorat amb elements vegetals estilitzats.


No hay comentarios:

Publicar un comentario